Podcast #5 | Hoe stel je je als nieuwkomer op binnen de school?

Je bent een groentje, een newbee, of netjes gezegd: een starter in het onderwijs. Met die baan komen niet alleen volle klassen, maar ook collega’s, begeleiders en een werkgever. Hoe manifesteer je je dan? Als buigzame nieuwkomer die zich makkelijk aanpast, of als een frisse kracht met eigen ideeën en een mening? En word je goed begeleid door de school? Of koester je de vrijheid en kies je gewoon je eigen pad? Daarover gaat aflevering 5 van de podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’.

En we hebben een speciale gast dit keer, want de interne begeleider van Elisabeth, die al even kort te horen was in aflevering 2 over klassenmanagement, schuift vandaag even aan. Joost Overmars begeleidt al een werkend leven lang starters en dit jaar gaat hij met pensioen. Dat was voor ons een buitenkansje om hém eens te vragen hoe hij na al die jaren terugkijkt op starten in het onderwijs.

De ervaren begeleiders Joost en Rikkert geven samen antwoord op de vraag hoe een ideale begeleiding voor starters eruit ziet. Ze zijn het er over eens dat er altijd iemand moet zijn waar je kunt “uithuilen”, en dat is zeker niet de persoon die jou ook moet beoordelen… De heren zien ook dat starters doorgaans te zwaar belast worden. Het is de verantwoordelijkheid van de school(leiding) om ze tegen zichzelf te beschermen: immers zullen ze niet snel nee zeggen (sterker nog, ze steken als eerste hun vinger op). En dat terwijl ze al zoveel extra tijd kwijt zijn met de opstart van de eerste maanden en het wegwijs worden.

Elisabeth maakt op dit punt overigens wel goede stappen. Ze geeft aan dat ze accepteert dat niet elke les perfect hoeft te zijn. Als we Joost vragen wat hij nieuwelingen adviseert, heeft hij het o.a. over autonomie geven aan leerlingen. Maurice erkent dat hij dit nog wel een lastige vindt…. Ook weer een leuke vraag van een luisteraar (in opleiding). Senna vraag hoe je moet omgaan met een kritische benadering van een leerling, waarvan je de ouders ook privé goed kent….

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Gerelateerde berichten