VO

Podcast #4 | De zoektocht naar jouw eigen stijl en identiteit als docent

Wat voor type docent ben jij of wil je worden? En wat vind je hierin belangrijk? Voel je je eigenlijk wel een bepaald type, of ben je gewoon jezelf? Hoe ontwikkel je een goede band met je leerlingen zonder overwicht te verliezen? En wat betekent “professioneel zijn”, en in hoeverre heb je een voorbeeldfunctie? Zie hier, zomaar wat vragen waar elke docent een antwoord op moet vinden. De zoektocht naar jouw stijl en identiteit als docent is een avontuur dat tijd nodig heeft. En het is hét thema van deze aflevering van de podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’.

Maar we beginnen zoals altijd met terugblikken. Elisabeth had oudergesprekken en daar zat een lekkere opsteker tussen: ouders waren heel blij met haar. Maurice had de leerlingenbespreking. Het viel hem op dat het niet iedereen lukt om vooral de positieve kanten van sommige lastige leerlingen te blijven zien. Kijken we naar het maandthema, dan zien we dat ook ons duo nog zoekende is. Elisabeth weet wel al van zichzelf dat ze een vrij streng type is. En Maurice legt uit dat hij een docent is die graag de actuele gebeurtenissen uit het leven van zijn leerlingen (denk aan het WK, of TikTok) als bruggetjes gebruikt om ze bij de les te betrekken, of de relevantie van de les over te brengen.

En we hebben ook weer leuke vragen van luisteraars! Zo vraagt Sylvester wat hij kan doen om zijn leerlingen het huiswerk beter te laten maken en Paula vraagt zich af hoe ze de motivatie erin houdt nadat een toets slecht is gemaakt.

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Gerelateerde berichten