VO

Podcast #3 | De kloof tussen theorie en praktijk

De lerarenopleiding bereidt je zo goed mogelijk voor op lesgeven. Maar al doet de theorie nog zo zijn best, de praktijk tapt uit een ander vaatje. Soms lijkt het wel alsof je bepaalde thema’s hebt gemist tijdens de opleiding. Hoe leg je iets ingewikkeld zo uit dat echt iedereen het snapt? Hoe voer je oudergesprekken? Wanneer is nou écht het moment daar om een leerling de klas uit te sturen? Hoe je omgaat met alles waar de opleiding je niet op voorbereidt, daar gaan we het vooral over hebben in deze aflevering van de podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’.

Elisabeth had een primeur afgelopen weken: voor het eerst leerlingen de klas uit gestuurd. Waarom ze dat nodig vond en wat het met haar en de klas deed, hoor je in deze aflevering. Ook vertelt ze dat ze voelt dat ze te hard werkt. Ze pakt teveel aan en stopt teveel tijd in het voorbereiden van lessen (soms wel 4 uur voor een les!). De schoolleiding maakt zich zorgen en Elisabeth realiseert zich ook dat het anders moet.

Maurice had bijzondere momenten rond de toetsweek. Op de toetsdag zelf wordt hij om 9.15 uur geappt door een leerling die zich heeft verslapen. Wat doe je dan als mentor? En diezelfde week belt een moeder van een mentorleerling hem met de mededeling dat haar dochter afziet van de toets, omdat ze haar motivatie kwijt is. Maurice grijpt direct in.

Ook weer leuke vragen van luisteraars! Zo vraagt Jasper wat hij kan doen tegen de opspelende zenuwen bij een lastige klas. “Je wil natuurlijk niet uitstralen dat je het lastig vindt. Maar ik heb het gevoel dat ik dat toch niet kan verhullen.” En luisteraar Zola heeft iets vergelijkbaars aan de hand: “Ik heb een leerling vooraan in de klas zitten, en die kijkt me continu aan met een blik van afkeuring. Ik merk dat dat me toch onzeker maakt.”

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’

Hoe is het als startend docent voor de klas, waar loop je tegenaan, wat heb je nodig? In de nieuwe podcastserie ‘Mijn eerste jaar voor de klas’ reflecteren starters Elisabeth (geschiedenis, vwo) en Maurice (Nederlands, vmbo) een schooljaar lang met experts op hun ervaringen en krijgen ze tips aangereikt. Heel herkenbaar en leerzaam voor (startende) docenten én hun begeleiders!

Gerelateerde berichten