VO

Podcast #2 | Klassenmanagement: de zoektocht naar een prettig en productief lesklimaat

Klassenmanagement! We zullen het er waarschijnlijk bijna elke aflevering wel over hebben, maar in deze aflevering van de podcastserie Mijn eerste jaar voor de klas is het echt het hoofdthema. Elisabeth had de afgelopen weken een pittige situatie met een leerling die maar niet wilde luisteren. Wat dan? Verder heeft ze een mooi gesprek gehad met haar interne begeleider op school, en we luisteren een stukje mee. Het leert ons hoe belangrijk een goede instructie is in klassenmanagement. Maurice blijft worstelen met de balans tussen relatie en prestatie. Hij vindt gezelligheid heel belangrijk, maar een goede relatie met de leerlingen staat soms een productief uur werken in de weg. Maar er zijn natuurlijk ook de mooie momenten: Maurice verhaalt over een hoogtepuntje tijdens een van de oudergesprekken.

Na de oproep van vorige week kwamen de eerste vragen al binnen. Superleuk als luisteraars meedoen. Onder andere deze haalde aflevering 2: “Wat ik lastig vind is als collega’s niet dezelfde regels hanteren als ik. Zo had ik laatst een leerling die te laat was. Ik zeg dan: ga maar een briefje halen bij de afdelingsleider. Maar dan komt er een heel verhaal over een collega van wie je niet meteen een briefje hoeft te halen. Hoe ga je om met collega’s die het niet altijd even nauw nemen met de regels?” Dus ben jij zelf docent, of nog in opleiding mail dan gerust je vragen naar ons! Dat mag alles zijn! Dat kan naar redactie@nextepisode.audio. Wie weet behandelen we jouw vraag eind november, in de volgende aflevering van Mijn 1e jaar voor de klas.

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’

Hoe is het als startend docent voor de klas, waar loop je tegenaan, wat heb je nodig? In de nieuwe podcastserie ‘Mijn eerste jaar voor de klas’ reflecteren starters Elisabeth (geschiedenis, vwo) en Maurice (Nederlands, vmbo) een schooljaar lang met experts op hun ervaringen en krijgen ze tips aangereikt. Heel herkenbaar en leerzaam voor (startende) docenten én hun begeleiders!

Gerelateerde berichten