VO

Podcast #1 | De eerste maand voor de klas: never a dull moment

Elisabeth (lesgevend op een school in Nieuwegein) en zij-instromer Maurice (lesgevend in Amsterdam) zijn begonnen! Natuurlijk zijn ze niet helemaal nieuw voor de klas, ze hebben al de nodige stage-en opleidingsuren achter de rug. En toch is volop meedraaien vanaf de start van een volwaardig schoolseizoen andere koek. De eerste vier weken zitten meteen vol hoogtepunten en “uitdagingen”. Wat doe je bijvoorbeeld als de klas echt niet wil, omdat “we echt te moe zijn, juf!”. En hoe overtuig je pubers dat Nederlands toch echt wel een leuk vak is?

In deze eerste aflevering van de podcastserie Mijn eerste jaar voor de klas houdt onze vaste coach aan tafel, schoolopleider Rikkert, het hoofd koel en voorziet ons duo en jou als luisteraar steevast van de nodige tips en vragen die dwingen tot zelfreflectie. Overigens staat onze presentatrice Tinka zelf ook al meer dan 20 jaar voor de klas, dus verwacht van haar ook rake adviezen! In deze eerste aflevering maken we even goed kennis met onze startende docenten, en draait alles om de hectiek van de eerste weken. Hoe belangrijk is het eigenlijk om de boel meteen zo neer te zetten zoals je het wil hebben? Of krijg je nog wel een tweede kans voor een eerste indruk?

  • Maurice schroomt niet om zijn zondag in te leveren om lessen voor te bereiden. Het mentoraat dat hij ook op zijn bordje heeft gekregen, transformeert hem tot een relatietherapeut.
  • Elisabeth voelt zich na vijf uur achter elkaar lesgeven afgedraaid, maar kan ook weer zwaar ontroerd raken van de hoopvolle briefjes die leerlingen aan haar schreven nadat ze moesten nablijven.
  • En heb jij binnenkort oudergesprekken? Rikkert leest voor uit het boek Eerste hulp bij ouderavond.

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’

Hoe is het als startend docent voor de klas, waar loop je tegenaan, wat heb je nodig? In de nieuwe podcastserie ‘Mijn eerste jaar voor de klas’ reflecteren starters Elisabeth (geschiedenis, vwo) en Maurice (Nederlands, vmbo) een schooljaar lang met experts op hun ervaringen en krijgen ze tips aangereikt. Heel herkenbaar en leerzaam voor (startende) docenten én hun begeleiders!

Gerelateerde berichten