VO

Podcast | Mijn eerste jaar voor de klas

Lesgeven is een prachtig vak. Je kunt veel betekenen voor een ander. Maar het kan ook zwaar zijn, zeker als je aan het begin van je loopbaan staat. Dus om starters een extra steuntje in de rug te geven, biedt de VO-raad de podcast ‘Mijn eerste jaar voor de klas’. Een schooljaar lang volgen we startende docenten Elisabeth (geschiedenis, vwo) en Maurice (Nederlands, vmbo). Om mee te leven, én om te leren van wat zij in de praktijk allemaal meemaken.

Elke maand verschijnt er een nieuwe aflevering van ‘Mijn eerste jaar voor de klas’. Alle aspecten van het starten als docent komen aan bod, zoals de overgang van de opleiding naar de praktijk, wat voor docent wil je zijn, je rol binnen schoolorganisatie en hoe ga je om met werkdruk. Vaste coach aan tafel, schoolopleider Rikkert, voorziet het startersduo en de luisteraar steevast van de nodige tips en vragen die dwingen tot zelfreflectie. Overigens staat onze presentatrice Tinka zelf ook al meer dan 20 jaar voor de klas, dus verwacht van haar ook rake adviezen! Heel herkenbaar en leerzaam voor starters en eigenlijk alle docenten.

Voor wie

De podcast is allereerst bedoeld voor de startende docenten zelf. De gesprekken, ervaringen en tips van Elisabeth en Maurice zullen een feest der herkenning en een mooi steuntje in de rug zijn. Ben je schoolbestuurder, schoolleider, opleider of begeleider van (startende) leraren? Luister en beleef dat eerste spannende schooljaar jaar door de ogen van de starters. Je kan de podcast ook goed inzetten in je eigen opleidings- of begeleidingspraktijk als onderdeel van het inductieprogramma of als kapstok tijdens intervisie- of coachingsbijeenkomsten.  

Vragen van luisteraars

Ben jij zelf docent, of nog in opleiding, en heb je een vraag? Dat mag van alles zijn! Stuur dan een mail naar redactie@nextepisode.audio. Wie weet wordt jouw vraag in de volgende aflevering van ‘Mijn eerste jaar voor de klas’ behandeld.

Luisteren

De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Vergeet je niet te abonneren!

Afleveringen

Gerelateerde berichten