MBO
PO
VO

Kennisvlog #3 | Stuurkracht van startende leraren

Een praktijkonderzoek naar de ervaring van zij-instromers met inductie

De kennisvlogs van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren zijn bedoeld om de kennisdeling omtrent het opleiden en professionaliseren van leraren te versterken. Wat zegt de theorie ons hierover en hoe kan dit een plaats krijgen in de praktijk? Elke keer is er een andere gastspreker (bijv. lector of practor) die kennis deelt en op zijn of haar manier laat zien hoe dit in het Samen Opleiden een plek kan krijgen.

In de derde kennisvlog vertelt Helma Oolbekkink, lector Naar een meervoudige professionaliteit van leraren aan de HAN, over haar onderzoek naar stuurkracht van startende leraren. Er ligt een grote uitdaging om startende leraren voor het beroep te behouden. Het ontwikkelen van stuurkracht bij de startende leraar kan daar positief aan bijdragen. Helma ziet een belangrijke rol voor de partnerschappen en de samenwerking tussen het opleidingsinstituut en de scholen bij het inductietraject.

Het Kandinsky college, onderdeel van het partnerschap Academische Opleidingsschool Passie voor Leren, doet mee aan een praktijkonderzoek van Helma naar de ervaring van startende leraren en zij-instromers met het inductietraject. In de vlog komen Rita Hoefnagel, projectleider van de werkgroep inductie, en zij-instromer Henriette van der Zalm, aan het woord. Zij vertellen over hun ervaring met inductie en de ambities voor een versterking daarvan. Tot slot blikt Helma Oolbekkink op basis van haar bevindingen uit (praktijk)onderzoek vooruit naar haar wensen voor inductie in de toekomst.

Meer informatie

Wil je meer weten over het (praktijk)onderzoek naar stuurkracht bij startende leraren? Neem gerust contact op met Helma Oolbekkink via helma.oolbekkinkmarchand@han.nl

Lees hieronder meer over (het onderzoek van) Helma Oolbekkink:

Gerelateerde berichten